Wedstrijdinformatie

Voor wie nog geen ervaring heeft met judowedstrijden, volgt hier een korte uitleg.

Judoka’s worden ingedeeld op leeftijd ((U8 = tot 8 jaar oud), U10, U12, U15, U18 en U21). Daarnaast worden judoka’s ingedeeld op gewicht.

Van tevoren wordt afgesproken wie van de twee judoka’s de witte of rode wedstrijdband over zijn judoband moet dragen of, bij (inter)nationale wedstrijden, wie van de twee een blauw pak moet dragen (dit was een idee van de Nederlandse judoka Anton Geesink). Op deze manier kan de scheidsrechter beter zien welk lichaamsdeel tot welke judoka behoort. Zo kunnen de scheidrechters en het publiek nog beter zien wie er een punt scoort. Omdat een scorebord een witte en een rode (of blauwe) kant heeft, is het eenvoudig te zien welke judoka er punten heeft behaald in de wedstrijd.

Een judowedstrijd duurt afhankelijk van de leeftijd 2-4 minuten voor de junioren en of 5 minuten voor volwassenen. Bij volwassen judoka’s zal bij ene gelijke stand na 5 minuten over gegaan worden op Golden Score. Daarbij gaat de wedstrijd door totdat een van de 2 judoka’s een punt scoort of een strafpunt krijgt.

  • Een ippon is de hoogste score die je in een partij kunt behalen Als een judoka een ippon heeft gescoord, is de wedstrijd afgelopen. Een ippon wordt gegeven indien een worp goed uitgevoerd is (een judoka gooit de  tegenstander met genoeg snelheid, kracht en controle op de rug).
  • Een waza-ari-score behaal je indien de judoka de tegenstander op de grond werpt maar niet voldoet aan de eisen voor een ippon, bijvoorbeeld omdat de tegenstander op een zij land i.p.v. op de rug. Je kunt niet meer dan twee keer in een wedstrijd een waza-ari scoren. De tweede keer zegt de scheidsrechter waza-ari-awa-sete-ippon (samen ippon) en is de wedstrijd afgelopen.

Indien de judoka een ippon scoort krijgt deze aan het einde van de wedstrijd 10 punten. Indien de hoogste score een waza-ari is, ontvangt deze 7 punten. Als de judoka wint op scheidsrechterbeslissing ontvangt de winnaar 1 punt.

Een wedstrijd begint als de scheidrechter hajimé roept. Als hij maté roept, wordt er even gestopt en bij sore made is de wedstrijd afgelopen.

Hieronder nog een filmpje van Neil Adams die het Judo op een verrassend leuke manier uitlegt!

Wil je nou meer weten hoe het precies zit? Bekijk dan het onderstaande document van de Judo Bond Nederland waar het uitgebreid in staat.

Judoregels in begrijpelijke taal

Deze regels worden iedere paar jaar weer op kleine punten aangepast door de IJF (International Judo federation).

Advertentie

Sponsor ons gratis

Door bij je bestellingen bij bijvoorbeeld bol.com, Mediamarkt, Cool Blue, independer, Thuisbezorgd, Plus, etc., onderstaande link te gebruiken, betaal jij exact hetzelfde voor je producten, maar krijgen wij als vereniging een commissie over het bestede bedrag. De commissie bedraagt 1-10% van het bestelde bedrag. Er is ook een sponsorkliks app voor Android en iOS. Heel hartelijk bedankt!

Dit is een initiatief van

Laatste clubnieuws

Judo kintsugi is at Sportp. EVV In de Bandert Echt.

3 uur 18 minuten geleden

Maandag (2e pinksterdag) was de laatste dag van het Kaizen Tournament waarbij er nog een training voor de deelnemende judoka's aan een van beide wedstrijddagen gepland stond. Onze judoka's namen deel aan de -15 jaar training van 10.30-12.00 uur. De training werd verzorgd door Andreas Tolzer, winnaar van een bronzen

Judo kintsugi is feeling amused at Sportp. EVV In de Bandert Echt.

1 dag 5 uur geleden

Vandaag was de tweede dag van het Kaizen Tournament in Echt. Ronan zat in een poule van 27 judoka's. Hij had een pittige start met een partij tegen de regerend Nederlands Kampioen van de -46kg welke eindigde in een verliespartij. Daarna volgden er twee mooie overwinningen in de verliezersronde. In

Judo kintsugi is feeling grateful at Sportp. EVV In de Bandert Echt.

2 dagen 4 uur geleden

Vandaag was de eerste dag van het Kaizen Tournament in Echt. Vanuit Judo Kintsugi namen Andra, Suze en Ivar deel in de categorie -12 jaar. Ivar zat in een poule van 23 judoka's. Hij heeft 5 partijen op de mat gestaan waarvan hij er 3 wist te winnen en 2

Judo kintsugi is feeling festive.

4 dagen 19 uur geleden

Gisteravond tijdens de wekelijkse examen/kata training werden Sanne Simons en Dave Bleser naar voren geroepen. Als verassing was de wethouder van de Gemeente Beesel Anouk Huijs helemaal naar Steyl gekomen, om beide judoka’s in het zonnetje🌞🌞 te zetten voor hun NK kata prestatie van afgelopen april. Beiden werden met hun

Judo kintsugi is feeling grateful in North Brabant.

1 week 1 dag geleden

Gisteren namen 4 judoka’s van onze vereniging deel aan het goed bezette, internationale, Houvast toernooi in Mierlo. In de ochtend namen de meiden het voortouw. Suze had een poule met 5 tegenstanders en na 2 winstpartijen en 3 verliespartijen greep zijn net naast de 3e plaats. Andra en Lia zaten

Foto’s

Volg onze socials