Wedstrijdinformatie

Voor wie nog geen ervaring heeft met judowedstrijden, volgt hier een korte uitleg.

Judoka’s worden ingedeeld op leeftijd ((U8 = tot 8 jaar oud), U10, U12, U15, U18 en U21). Daarnaast worden judoka’s ingedeeld op gewicht.

Van tevoren wordt afgesproken wie van de twee judoka’s de witte of rode wedstrijdband over zijn judoband moet dragen of, bij (inter)nationale wedstrijden, wie van de twee een blauw pak moet dragen (dit was een idee van de Nederlandse judoka Anton Geesink). Op deze manier kan de scheidsrechter beter zien welk lichaamsdeel tot welke judoka behoort. Zo kunnen de scheidrechters en het publiek nog beter zien wie er een punt scoort. Omdat een scorebord een witte en een rode (of blauwe) kant heeft, is het eenvoudig te zien welke judoka er punten heeft behaald in de wedstrijd.

Een judowedstrijd duurt afhankelijk van de leeftijd 2-4 minuten voor de junioren en of 5 minuten voor volwassenen. Bij volwassen judoka’s zal bij ene gelijke stand na 5 minuten over gegaan worden op Golden Score. Daarbij gaat de wedstrijd door totdat een van de 2 judoka’s een punt scoort of een strafpunt krijgt.

  • Een ippon is de hoogste score die je in een partij kunt behalen Als een judoka een ippon heeft gescoord, is de wedstrijd afgelopen. Een ippon wordt gegeven indien een worp goed uitgevoerd is (een judoka gooit de  tegenstander met genoeg snelheid, kracht en controle op de rug).
  • Een waza-ari-score behaal je indien de judoka de tegenstander op de grond werpt maar niet voldoet aan de eisen voor een ippon, bijvoorbeeld omdat de tegenstander op een zij land i.p.v. op de rug. Je kunt niet meer dan twee keer in een wedstrijd een waza-ari scoren. De tweede keer zegt de scheidsrechter waza-ari-awa-sete-ippon (samen ippon) en is de wedstrijd afgelopen.

Indien de judoka een ippon scoort krijgt deze aan het einde van de wedstrijd 10 punten. Indien de hoogste score een waza-ari is, ontvangt deze 7 punten. Als de judoka wint op scheidsrechterbeslissing ontvangt de winnaar 1 punt.

Een wedstrijd begint als de scheidrechter hajimé roept. Als hij maté roept, wordt er even gestopt en bij sore made is de wedstrijd afgelopen.

Hieronder nog een filmpje van Neil Adams die het Judo op een verrassend leuke manier uitlegt!

Wil je nou meer weten hoe het precies zit? Bekijk dan het onderstaande document van de Judo Bond Nederland waar het uitgebreid in staat.

Judoregels in begrijpelijke taal

Deze regels worden iedere paar jaar weer op kleine punten aangepast door de IJF (International Judo federation).

Advertentie

Sponsor ons gratis

Door bij je bestellingen bij bijvoorbeeld bol.com, Mediamarkt, Cool Blue, independer, Thuisbezorgd, Plus, etc., onderstaande link te gebruiken, betaal jij exact hetzelfde voor je producten, maar krijgen wij als vereniging een commissie over het bestede bedrag. De commissie bedraagt 1-10% van het bestelde bedrag. Er is ook een sponsorkliks app voor Android en iOS. Heel hartelijk bedankt!

Dit is een initiatief van

Laatste clubnieuws

Judo kintsugi is feeling excited at Judoklub Tilburg.

5 uur 20 minuten geleden

Vandaag waren we met 9 judoka’s present op het 9e Kruikentoernooi van Judoklup Tilburg. Er werden in poules van 3,4,5 of 6 judoka’s een halve of hele competitie gedraaid. We hebben als coaches en ouders mooie punten morgen zien en een prima inzet van onze judoka’s. We hebben de volgende

Judo kintsugi is feeling glad at Café Jo Gerrishal.

1 week 10 uur geleden

Vandaag hebben de DK Judo -18 jaar plaatsgevonden in Roermond. Vanuit onze vereniging namen Ronan en Jim hieraan deel. Ze zijn laatste jaars -15 maar wilden ook hier graag deelnemen. Ronan beet de spits af in een poule van 4 waarin helaas een deelnemer geblesseerd moest afhaken. Dit betekende 2

Judo kintsugi is feeling positive at Jc Hercules.

2 weeks 12 uur geleden

Vandaag was Judo Kintsugi ruim vertegenwoordigd in het Limburgse Judo. Tegelijk was er in Velden een Interne Competitie en in Echt de tweede ronde van de JJCL teamwedstrijden. In Echt deden twee jongensteams -12 mee, een meisjes team -12. Ronan en Jim deden in een combinatieteam -15 mee met andere

Judo kintsugi is feeling motivated at Papendal.

2 weeks 1 dag geleden

Vandaag was de eerste nationale wedstrijdkatatraining van de JBN in 2023. Sanne Simons en Dave Bleser van onze vereniging namen hieraan deel met hun judopartner (uke). Zij namen vorig jaar deel aan het EK Kata waar ook voor het eerst A-judoka’s deelnamen. Een impressie van deze dag middels een link

Judo kintsugi is feeling proud.

2 weeks 1 dag geleden

Vandaag was de 3e wedstrijd van de Interne Competitie. Deze keer waren we in Velden. Iedereen die aanwezig was heeft super z'n best gedaan, de coaches hebben mooie wedstrijden gezien. Voor sommige was het de eerste keer dat ze mee deden. 🥇 Suze, Jordy, Liam, Jules, Bram en Andra 🥈

Foto’s

Volg onze socials