Wedstrijdinformatie

Voor wie nog geen ervaring heeft met judowedstrijden, volgt hier een korte uitleg.

Judoka’s worden ingedeeld op leeftijd ((U8 = tot 8 jaar oud), U10, U12, U15, U18 en U21). Daarnaast worden judoka’s ingedeeld op gewicht.

Van tevoren wordt afgesproken wie van de twee judoka’s de witte of rode wedstrijdband over zijn judoband moet dragen of, bij (inter)nationale wedstrijden, wie van de twee een blauw pak moet dragen (dit was een idee van de Nederlandse judoka Anton Geesink). Op deze manier kan de scheidsrechter beter zien welk lichaamsdeel tot welke judoka behoort. Zo kunnen de scheidrechters en het publiek nog beter zien wie er een punt scoort. Omdat een scorebord een witte en een rode (of blauwe) kant heeft, is het eenvoudig te zien welke judoka er punten heeft behaald in de wedstrijd.

Een judowedstrijd duurt afhankelijk van de leeftijd 2-4 minuten voor de junioren en of 5 minuten voor volwassenen. Bij volwassen judoka’s zal bij ene gelijke stand na 5 minuten over gegaan worden op Golden Score. Daarbij gaat de wedstrijd door totdat een van de 2 judoka’s een punt scoort of een strafpunt krijgt.

  • Een ippon is de hoogste score die je in een partij kunt behalen Als een judoka een ippon heeft gescoord, is de wedstrijd afgelopen. Een ippon wordt gegeven indien een worp goed uitgevoerd is (een judoka gooit de  tegenstander met genoeg snelheid, kracht en controle op de rug).
  • Een waza-ari-score behaal je indien de judoka de tegenstander op de grond werpt maar niet voldoet aan de eisen voor een ippon, bijvoorbeeld omdat de tegenstander op een zij land i.p.v. op de rug. Je kunt niet meer dan twee keer in een wedstrijd een waza-ari scoren. De tweede keer zegt de scheidsrechter waza-ari-awa-sete-ippon (samen ippon) en is de wedstrijd afgelopen.

Indien de judoka een ippon scoort krijgt deze aan het einde van de wedstrijd 10 punten. Indien de hoogste score een waza-ari is, ontvangt deze 7 punten. Als de judoka wint op scheidsrechterbeslissing ontvangt de winnaar 1 punt.

Een wedstrijd begint als de scheidrechter hajimé roept. Als hij maté roept, wordt er even gestopt en bij sore made is de wedstrijd afgelopen.

Hieronder nog een filmpje van Neil Adams die het Judo op een verrassend leuke manier uitlegt!

Wil je nou meer weten hoe het precies zit? Bekijk dan het onderstaande document van de Judo Bond Nederland waar het uitgebreid in staat.

Judoregels in begrijpelijke taal

Deze regels worden iedere paar jaar weer op kleine punten aangepast door de IJF (International Judo federation).

Advertentie

Sponsor ons gratis

Door bij je bestellingen bij bijvoorbeeld bol.com, Mediamarkt, Cool Blue, independer, Thuisbezorgd, Plus, etc., onderstaande link te gebruiken, betaal jij exact hetzelfde voor je producten, maar krijgen wij als vereniging een commissie over het bestede bedrag. De commissie bedraagt 1-10% van het bestelde bedrag. Er is ook een sponsorkliks app voor Android en iOS. Heel hartelijk bedankt!

Dit is een initiatief van

Laatste clubnieuws

Judo kintsugi is feeling fantastic in Limburg.

1 maand 1 week geleden

Examens, 14 en 15 juni Vrijdagavond en vanochtend was het zover, het examen voor de nieuwe band/ slip. We hebben mooie examens gezien, iedereen is geslaagd! Nu nog 2 weken training voordat we gaan genieten van de zomervakantie. Komende week zijn er nog een aantal examens tijdens de training. En

Judo kintsugi is feeling festive in Federation of Bosnia and Herzegovina, Bosnia and Herzegovina.

1 maand 1 week geleden

Gisteren was er tijdens het EK Kata ruimte voor het adaptive Judo. Onze toppers Sanne Simons en Dave Bleser namen met hun partners deel aan het onderdeel Nage No Kata. Beide koppels wisten een zeer mooi Kata te laten zien wat resulteerde in een verdiende 2e plaats 🥈, vice Europees

Judo kintsugi is feeling fantastic.

1 maand 2 weeks geleden

Gisteren was de laatste wedstrijddag van de Interne Competitie. We waren te gast bij Judoclub in Sevenum.

🥇 Jens
🥈 Elena
🥉 Joep, Mason, Zec, Ashkan, Sergio, Jasper, Leon, Milan, Kenan, Jill, Joost, Fenna

Deze week gaan we nog knallen tijdens de training voor de examens van komend weekend.

Judo kintsugi is feeling fantastic in Utrecht.

1 maand 2 weeks geleden

Gisteren was een drukke dag voor onze vereniging. Naast onze reguliere trainingen waren er nog meerdere activiteiten. De laatste dag van de Interne Competitie as in Sevenum (verslag volgt later) Sanne en Dave zijn gisteren vertrokken naar Sarajevo voor het EK Kata, zij komen dinsdag in actie. We wensen hun

Judo kintsugi is feeling fantastic at Sporthal Ruben Kogeldans.

1 maand 3 weeks geleden

Fotoverslag Clubkampioenschappen Judo Kintsugi, 26 mei 2024

Foto’s

Error: (#200) Provide valid app ID

Volg onze socials