Wedstrijdinformatie

Voor wie nog geen ervaring heeft met judowedstrijden, volgt hier een korte uitleg.

Judoka’s worden ingedeeld op leeftijd ((U8 = tot 8 jaar oud), U10, U12, U15, U18 en U21). Daarnaast worden judoka’s ingedeeld op gewicht.

Van tevoren wordt afgesproken wie van de twee judoka’s de witte of rode wedstrijdband over zijn judoband moet dragen of, bij (inter)nationale wedstrijden, wie van de twee een blauw pak moet dragen (dit was een idee van de Nederlandse judoka Anton Geesink). Op deze manier kan de scheidsrechter beter zien welk lichaamsdeel tot welke judoka behoort. Zo kunnen de scheidrechters en het publiek nog beter zien wie er een punt scoort. Omdat een scorebord een witte en een rode (of blauwe) kant heeft, is het eenvoudig te zien welke judoka er punten heeft behaald in de wedstrijd.

Een judowedstrijd duurt afhankelijk van de leeftijd 2-4 minuten voor de junioren en of 5 minuten voor volwassenen. Bij volwassen judoka’s zal bij ene gelijke stand na 5 minuten over gegaan worden op Golden Score. Daarbij gaat de wedstrijd door totdat een van de 2 judoka’s een punt scoort of een strafpunt krijgt.

  • Een ippon is de hoogste score die je in een partij kunt behalen Als een judoka een ippon heeft gescoord, is de wedstrijd afgelopen. Een ippon wordt gegeven indien een worp goed uitgevoerd is (een judoka gooit de  tegenstander met genoeg snelheid, kracht en controle op de rug).
  • Een waza-ari-score behaal je indien de judoka de tegenstander op de grond werpt maar niet voldoet aan de eisen voor een ippon, bijvoorbeeld omdat de tegenstander op een zij land i.p.v. op de rug. Je kunt niet meer dan twee keer in een wedstrijd een waza-ari scoren. De tweede keer zegt de scheidsrechter waza-ari-awa-sete-ippon (samen ippon) en is de wedstrijd afgelopen.

Indien de judoka een ippon scoort krijgt deze aan het einde van de wedstrijd 10 punten. Indien de hoogste score een waza-ari is, ontvangt deze 7 punten. Als de judoka wint op scheidsrechterbeslissing ontvangt de winnaar 1 punt.

Een wedstrijd begint als de scheidrechter hajimé roept. Als hij maté roept, wordt er even gestopt en bij sore made is de wedstrijd afgelopen.

Hieronder nog een filmpje van Neil Adams die het Judo op een verrassend leuke manier uitlegt!

Wil je nou meer weten hoe het precies zit? Bekijk dan het onderstaande document van de Judo Bond Nederland waar het uitgebreid in staat.

Judoregels in begrijpelijke taal

Deze regels worden iedere paar jaar weer op kleine punten aangepast door de IJF (International Judo federation).

Advertentie

Sponsor ons gratis

Door bij je bestellingen bij bijvoorbeeld bol.com, Mediamarkt, Cool Blue, independer, Thuisbezorgd, Plus, etc., onderstaande link te gebruiken, betaal jij exact hetzelfde voor je producten, maar krijgen wij als vereniging een commissie over het bestede bedrag. De commissie bedraagt 1-10% van het bestelde bedrag. Er is ook een sponsorkliks app voor Android en iOS. Heel hartelijk bedankt!

Dit is een initiatief van

Laatste clubnieuws

Judo kintsugi is feeling proud at Sporthal Ruben Kogeldans.

2 maanden 2 weeks geleden

Examens 2023 Vandaag hebben we onze examens gehad. Van alle judoka's hebben we een mooi examen gezien. Iedereen is geslaagd voor zijn/ haar nieuwe band. Komende woensdag zijn nog een aantal examens tijdens de les. Iedereen nogmaals gefeliciteerd met jullie nieuwe band. Voor nu een fijne vakantie, geniet ervan. Op

Judo kintsugi is feeling thankful in Limburg.

2 maanden 3 weeks geleden

Voordat onze leden volgende week hun bandexamens gaan doen legde Peter Icks gisteren na voorbereiding van een aantal maanden zijn PvB (Proeve van Bekwaamheid) af voor zijn opleiding Judoleider (JBN leerkracht niveau 2) van de JBN. Na een aantal proeflessen en startmeting voerde hij gisteren een examenles uit bij groep

Judo kintsugi is feeling festive at Jan Massinkhal.

3 maanden 4 dagen geleden

Gisteren nam Jim deel aan het NK Judo voor teams -15 jaar in Nijmegen. Samen met twee andere judoka’s van 2move Belfeld was hij onderdeel van Team Coolen. Aan het einde van een lange middag wisten zij beslag te leggen op de titel bij de jongens -15 jaar. Daarmee kreeg

Judo kintsugi is feeling proud.

3 maanden 5 dagen geleden

Marcel geslaagd voor 2e dan!!

Vandaag is onze trainer Marcel geslaagd voor z'n 2e dan. Hij liet een mooi examen zien met zijn uke Martin.
Door het behalen van zijn tweede dan, is Marcel nu ook officieel Judoleraar A.

Marcel, namens alle judoka's, vrijwilligers en collega trainers van harte gefeliciteerd.

Judo kintsugi is feeling blessed at International Judo Tournament Venray.

3 maanden 1 week geleden

Gisteren namen we met 5 judoka’s deel aan het international tournament in Venray. Een sterk bezet toernooi met veel internationale judoka’s. Lia en Andra begonnen de dag samen in een poule. Ze wonnen beiden hun eerste partij en stonden in de halve finale. Andra verloor deze en mocht in het

Foto’s

Error: (#200) Provide valid app ID

Volg onze socials