Judo

Judo is voor iedereen

Binnen onze vereniging is ook (bijna) iedereen van harte welkom: jong/oud, M/V/X, ongeacht geaardheid of afkomst, geoefend of beginner, het maakt allemaal niets uit. Ook mensen met een fysieke of mentale beperkingen zijn welkom. De enige beperkingen zijn dat de judoka zindelijk moet zijn en een beetje mee kan en wil doen met de les. Aspirant leden kunnen 3 proeflessen volgen en tijdens die lessen kan de trainer inschatten in welke groep de persoon het beste ingedeeld kan worden.

JUNIOREN

Kinderen zijn welkom vanaf ca. 4-5 jaar oud. Of een kind klaar is voor judo is aan de trainer. Sommige kinderen kunnen zich nog niet lang genoeg concentreren. Ook moeten kinderen zindelijk zijn en zelfstandig naar de wc kunnen gaan. Er zijn diverse jeugdgroepen. In de jongste groepen worden er nog veel spelletjes gespeeld tussen de technieken door. Dit zijn dan spelletjes welke judo-ondersteunend zijn.  Des te ouder de kinderen worden, des te minder spelletjes er gedaan worden en des te serieuzer de trainingen worden. Er worden steeds meer technieken geleerd (zowel staande technieken als grondtechnieken). Zodra een judoka een beetje kan judoën, wordt ook gestimuleerd om mee te gaan doen met wedstrijdjes. Mooie instaptoernooien hiervoor zijn de clubkampioenschappen en de interne competitie. Als kinderen het leuk vinden kunnen ze op een gegeven moment ook naar andere (vaak moeilijkere) toernooien. Voor kinderen die echt heel fanatiek zijn hebben we ook nog aparte wedstrijdtraining, waarbij veel aan de conditie wordt gewerkt en aan technieken die vooral handig zijn tijdens wedstrijden (zoals overnames). Tegen de tijd dat de kinderen een jaar of 15 zijn, beginnen ze qua gewicht in de buurt te komen van de volwassenen en krijgen ze ook dezelfde technieken. Dit is vaak het moment dat de kinderen mee gaan trainen met de senioren.

SENIOREN

Onze seniorengroepen bestaan uit judoka’s met een leeftijd van 15+ tot zelfs 70+ en variërend van beginner (witte band) tot gevorderd (zwarte band, 4e Dan). Iedereen traint met elkaar en houdt rekening met het niveau van de ander. Hierbij proberen de meer geoefende judoka’s de minder geoefende judoka’s zoveel mogelijk te helpen om beter te worden.

Het gaat er niet om hoe sterk en fit je bent, maar hoe technisch de verschillende technieken uitgevoerd worden. Hierbij spelen leeftijd en ervaring geen rol. Enthousiasme, doorzettingsvermogen en het leren van meer ervaren judoka’s geven hierbij de doorslag. Onze vereniging is laagdrempelig en bied plek voor iedereen die zich wil bekwamen in het judo.

A-JUDO

Dit is Judo voor mensen met een beperking. Mensen met een beperking hebben net als ieder ander eigen wensen, mogelijkheden en interesses. Ze willen net als ieder ander serieus genomen worden, gelijkwaardig en met respect behandeld worden.

Wij dragen, net als Judo Bond Nederland, de integrale filosofie uit: Gewoon waar mogelijk, aangepast waar nodig. We gaan uit de mogelijkheden die iemand heeft, niet van de onmogelijken. De regels van het A-judo zijn nagenoeg gelijk aan het reguliere judo. Verwurgingen, armklemmen en offerworpen zijn in het A-Judo niet toegestaan. Ook voor mensen die het A-Judo beoefenen bestaat er de mogelijkheid om een zwarte band te halen. Binnen onze vereniging hebben twee judoka’s hun zwarte band gehaald. Daarnaast zijn zij ook erg succesvol op KATA kampioenschappen en hebben ze reeds meerdere malen een Open Nederlandse Kampioenschappen KATA titel op hun naam weten te schrijven.

Wij vinden op de eerste plaats plezier in de sport belangrijk. Daarnaast streeft de vereniging er naar om daar waar mogelijk, integratie van A-judo binnen de vereniging mogelijk te maken. Door middel van een positieve en stimulerende (sport)pedagogische wijze proberen we met judo het volgende te bereiken:

  • Weerbaarheid vermeerderden
  • Sociale vaardigheden vergoten
  • Contactangst verminderen
  • Mentale en fysieke ontwikkeling stimuleren

Ongeveer 8 keer per jaar nemen we deel aan A-judo toernooien. Aangezien we voor de meeste van deze toernooien ver moeten reizen is dit een heel dagje uit. Ook hier staat plezier voorop, wat niet wegneemt dat ieder judoka altijd voor de winst gaat. Door deze toernooien zijn al heel wat vriendschappen ontstaan met andere judoka’s, trainers en scheidsrechters.

Op een A-judo toernooi worden de judoka’s ingedeeld volgens functionele classificatie. Dit systeem stelt sporters met een beperking in staat op gelijkwaardig niveau hun sport te beoefenen, uitgaande van de judovaardigheden van de sporters, ongeacht het soort beperking. De judoka’s worden ingedeeld in 5 niveaus waarbij, indien er in een niveau te weinig deelnemers zijn, niveau 2 bij 1 en 3 mag, niveau 3 bij 2 of 4, en niveau 4 bij 3 of 5.

KATA

Naast de reguliere judotrainingen geven we ook een kata-training. Bij Kata is het de bedoeling dat je een serie technieken zo nauwkeurig mogelijk uitvoert. Bij Kata-wedstrijden gaat het er dan ook niet om om zo snel mogelijk iemand op zijn rug te krijgen maar om zoveel mogelijk punten te behalen door het zo mooi en nauwkeurig mogelijk uitvoeren van de technieken.

Advertentie

Sponsor ons gratis

Door bij je bestellingen bij bijvoorbeeld bol.com, Mediamarkt, Cool Blue, independer, Thuisbezorgd, Plus, etc., onderstaande link te gebruiken, betaal jij exact hetzelfde voor je producten, maar krijgen wij als vereniging een commissie over het bestede bedrag. De commissie bedraagt 1-10% van het bestelde bedrag. Er is ook een sponsorkliks app voor Android en iOS. Heel hartelijk bedankt!

Dit is een initiatief van

Laatste clubnieuws

Judo kintsugi is feeling excited at Judoklub Tilburg.

5 uur 32 minuten geleden

Vandaag waren we met 9 judoka’s present op het 9e Kruikentoernooi van Judoklup Tilburg. Er werden in poules van 3,4,5 of 6 judoka’s een halve of hele competitie gedraaid. We hebben als coaches en ouders mooie punten morgen zien en een prima inzet van onze judoka’s. We hebben de volgende

Judo kintsugi is feeling glad at Café Jo Gerrishal.

1 week 10 uur geleden

Vandaag hebben de DK Judo -18 jaar plaatsgevonden in Roermond. Vanuit onze vereniging namen Ronan en Jim hieraan deel. Ze zijn laatste jaars -15 maar wilden ook hier graag deelnemen. Ronan beet de spits af in een poule van 4 waarin helaas een deelnemer geblesseerd moest afhaken. Dit betekende 2

Judo kintsugi is feeling positive at Jc Hercules.

2 weeks 13 uur geleden

Vandaag was Judo Kintsugi ruim vertegenwoordigd in het Limburgse Judo. Tegelijk was er in Velden een Interne Competitie en in Echt de tweede ronde van de JJCL teamwedstrijden. In Echt deden twee jongensteams -12 mee, een meisjes team -12. Ronan en Jim deden in een combinatieteam -15 mee met andere

Judo kintsugi is feeling motivated at Papendal.

2 weeks 1 dag geleden

Vandaag was de eerste nationale wedstrijdkatatraining van de JBN in 2023. Sanne Simons en Dave Bleser van onze vereniging namen hieraan deel met hun judopartner (uke). Zij namen vorig jaar deel aan het EK Kata waar ook voor het eerst A-judoka’s deelnamen. Een impressie van deze dag middels een link

Judo kintsugi is feeling proud.

2 weeks 1 dag geleden

Vandaag was de 3e wedstrijd van de Interne Competitie. Deze keer waren we in Velden. Iedereen die aanwezig was heeft super z'n best gedaan, de coaches hebben mooie wedstrijden gezien. Voor sommige was het de eerste keer dat ze mee deden. 🥇 Suze, Jordy, Liam, Jules, Bram en Andra 🥈

Foto’s

Volg onze socials